Eigenlijk kunnen we die vraag in één zin beantwoorden. Je core is de basis voor het zonder rugklachten door het leven gaan. Om je dagelijkse activiteiten zoals lopen, fietsen, aankleden en sporten goed te kunnen uitvoeren is er een bepaalde mate van rompstabiliteit nodig. Soms gaat dat mis, waardoor er rugklachten kunnen ontstaan. Met core stability training kan je rugklachten verminderen of voorkomen.

Dit is waarom core-stability zo belangrijk is

Je romp is het middelste gedeelte van je lichaam. Met aan de voorzijde de buikspieren en aan de achterzijde de rug- en bilspieren. Deze spieren kan je globaal opdelen in 2 categorieën. De grote spieren. Deze zorgen met namen voor het leveren van kracht. De tweede categorie zijn de kleine lokale spieren die dicht bij je wervelkolom liggen. Zij zorgen voor de stabiliteit. Een goede balans tussen deze twee spiergroepen zorgt voor een lagere kans op blessures, zoals bijvoorbeeld rugklachten.

Het ontstaan van disbalans

Klachten kunnen op veel verschillende manieren ontstaan. Vaak is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen, maar spelen meerdere oorzaken een rol. Hierdoor loopt soms de spreekwoordelijke emmer over en ontstaan er klachten en blessures.

Een klein voorbeeld: je zit midden in een stressvolle verhuizing en de zware wasmachine moet naar de tweede verdieping worden getild. Hier spelen meerdere componenten een rol, waardoor het eventueel mis zou kunnen gaan. Zo kan er sprake zijn van een psychische oorzaak (namelijk de stress) en een lichamelijke oorzaak (het tillen). De romp heeft niet genoeg kracht in de spieren van de core om zo vaak zwaar te kunnen tillen. Vaak is er sprake van een disbalans. De spierkracht en de stabiliteit van je core is niet groot genoeg om de gevraagde arbeid aan te kunnen. Hierdoor ontstaan klachten

Klachten verhelpen en voorkomen, we helpen je graag


Het trainen van de core stability is een bewezen manier om rugklachten te verhelpen en de kans op blessures in de toekomst zo laag mogelijk te houden. Wij helpen je hier graag mee. Voor meer informatie bel 0341-357289 of plan direct online een afspraak in via onze website.

Direct een afspraak maken

Direct online een afspraak inplannen? Of ben je op zoek naar verdere informatie? We helpen je graag verder.