Dry Needling

Dry needling in Putten

Bij Fysiotherapie Centrum Putten maken we soms gebruik van dry needling als fysiotherapeutische behandelmethode bij je klachten. Maar wat is dry needling nu eigenlijk?

Wat is dry needling?

Dry needling is een techniek waarbij een spier word aangeprikt met als doel om de spier snel en langdurig te ontspannen. Dit gebeurt door het gebruik van een “droge” naald. Er komen dus geen injectienaalden of vloeistoffen aan te pas.

Wat voor klachten worden er behandeld met dry needling

Dry needling kan als fysiotherapeutische behandelmethode breed worden ingezet, dat wil zeggen dat er veel verschillende klachten behandeld kunnen worden met dry needling. Het gaat wel altijd om klachten waarbij triggerpoints aanwezig zijn. Deze triggerpoints worden met behulp van een dunne naald aangeprikt en de reactie daarop zorgt voor de ontspanning.

De klachten bij triggerpoints kunnen zich uiten in pijn en stijfheid die lokaal in een spier optreedt, reffered pain (pijn die gevoeld wordt op een andere plek dan de oorsprong), bewegingsbeperkingen van gewrichten rondom de spier, verminderde kracht van de betrokken spier, pijnontwijkend gedrag en tintelingen in het been of arm, hoofdpijn en duizeligheid.

Hoe ontstaan triggerpoints

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan, maar dit zijn de voornaamste oorzaken;

  • Een acuut moment bij een ongeval, sportletsel of een verkeerde beweging (b.v. vertillen)
  • Het langdurig uitvoeren van herhalende bewegingen
  • Immobilisatie voor een langere periode (b.v. bij gips of het dragen van een brace)
  • Stress

Dry needling behandeling bij Fysiotherapie Centrum Putten

Tijdens de behandeling gaat de fysiotherapeut als eerste op zoek naar de specifieke punten in de spier. Dit is meestal een harde streng in de spier. Vervolgens wordt de triggerpoint gelokaliseerd. Wanneer de triggerpoint gelokaliseerd is, word er een dun naaldje ingebracht. Als de naald is ingebracht kan je een zwaar, diep, dof, drukkend of raar gevoel waarnemen. Soms voel je even kort een verkramping, dat is het aanspannen van de spier. Dit is een korte sensatie, vervolgens er ontspanning optreedt in de spier. Na de dry needling kan het behandelde lichaamsdeel zwaar of moe aanvoelen.

De fysiotherapeuten in Putten passen dry needling toe als deel van hun behandeling, vaak worden na deze behandeling ook oefeningen meegegeven om het behaalde resultaat te behouden.

Is dry needling pijnlijk?

Is dry needling pijnlijk? Een vraag die we vaak tegenkomen bij Fysiotherapie Centrum Putten. Om alvast een deel van je ongerustheid weg te nemen, meestal is dry needling een behandeling waarbij vrij weinig pijn wordt ervaren. Voor dry needling wordt er gebruikt gemaakt van zeer dunne naaldjes en zeker in de grote spiergroepen, zoals het bovenbeen of de bilregio voel je meestal vrijwel niets van de behandeling. Wat je wel kan voelen is het aanprikken van de triggerpoint. Dit geeft een korte pijnsensatie, wat weleens omschreven wordt als een korte elektrische schok of een verkramping. Dry needling is niet altijd een geheel pijnloze behandeltechniek, maar de sensaties zijn wel laag in actualiteit.

Direct een afspraak maken

Direct online een afspraak inplannen? Of ben je op zoek naar verdere informatie? We helpen je graag verder.

Wanneer geen dry needling

Dry needling is een behandeltechniek die bij veel spanning en spier gerelateerde klachten kan worden toegepast. Toch zijn er in een aantal gevallen ook redenen waarbij je deze behandeltechnieken juist niet wilt toepassen. Wanneer geen dry needling? Bij de volgende aandoeningen:

  • Aanwezigheid bloedstollingsziekte
  • Angst voor naalden
  • Eerder doorgemaakte bacteriële endocarditis (ontsteking aan de binnenzijde van het hart)
  • Eerdere hartklepoperatie
  • Lymfoedeem of verwijderde lymfeklieren
  • Zwangerschap

Hiernaast zijn er ook een aantal relatieve contra-indicaties voor dry needling, zoals diabetes, waardoor het soms beter is om dry needling niet toe te passen als behandeltechniek. Als we bij Fysiotherapie Centrum Putten kiezen voor het gebruik van dry needling, vind voorafgaande altijd een screening plaats. Zo zorgen we ervoor dat de behandeltechniek altijd veilig kan worden uitgevoerd.

Dry needling vergoeding

Dry needling maakt onderdeel uit van je fysiotherapie behandeling en valt daardoor voor de zorgverzekering onder fysiotherapie. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je in de meeste gevallen fysiotherapie en dus ook de dry needling vergoed. Fysiotherapie Putten heeft contracten met alle zorgverzekeringen.

Betaal je de fysiotherapie behandeling zelf, kijk dan ook eens op onze tarieven pagina voor een actueel prijsoverzicht.