Patellapees tendinopathie, ook wel jumpers knee of springers knie genoemd is een overbelasting blessure aan de pees die zich bevindt aan de onderkant van de knieschijf. Zoals de naam al zegt komt deze vervelende blessure vaak voor bij mensen die een sport beoefenen waarbij veel gesprongen wordt, denk aan basketbal of volleybal. Echter zien we deze klachten ook wel bij andere sporten, maar in mindere maten.

Zo ontstaat een jumpers knee of springers knie

Een pees is een verbinding tussen spier en bot. Eén van de belangrijkste functie van de pees is energie opslaan en weer vrijlaten tijdens bijvoorbeeld een sprong. Wanneer je geen adequate opbouw hebt gedaan in de hoeveelheid belasting wat op de pees komt te staan, kan er over tijd een overbelasting blessure ontstaan in de vorm van een jumpers knee.

Symptomen van een jumpers knee zijn:

  • Pijn aan de onderkant van de knieschijf
  • Zwelling van de patellapees
  • Stijfheid of pijn bij het beginnen met bewegen
  • Vaak worden de klachten minder wanneer de pees opwarmt door middel van bewegen, maar ontstaat er een na reactie wanneer je weer stopt met bewegen.

Peesklachten zijn helaas langdurige klachten. Dat komt doordat de hersteltijd van het peesweefsel vele malen langer is dan bijvoorbeeld bot- of spierweefsel. Rust zal de symptomen als pijn doen verminderen, maar zal de onderliggende oorzaak niet aanpakken en dus is de kans op pijn groot wanneer je weer wilt beginnen met sporten.

Behandeling bij jumpers knee

Bij Fysiotherapie Centrum Putten zullen we je daarom begeleiden in het managen van je klachten die je ervaart door de jumpers knie. Voldoende rust is belangrijk, maar zullen we ook vooral aan de slag gaan met de juiste oefeningen om je pees zo sterk mogelijk te maken zodat deze de belasting aankan wat u ervan vraagt. De opbouw van oefeningen zal redelijk simpel beginnen en verder uitgebreid worden op jouw individuele hulpvraag. Zo willen wij ervoor zorgen dat u zo snel mogelijk terug kan gaan naar de sport of activiteiten die voor jou belangrijk zijn.

Afspraak maken

Mocht je last hebben van een jumpers knee of andere knieklachten en hier eens naar willen laten kijken, maak dan een afspraak via onze website. Dat kan eenvoudig via de button hieronder. Uiteraard is het ook mogelijk om te bellen (0341-357289) of te mailen naar info@fysiotherapiecentrumputten.nl voor het maken van een afspraak. We helpen je graag verder.

Direct een afspraak maken

Direct online een afspraak inplannen? Of ben je op zoek naar verdere informatie? We helpen je graag verder.