We blijven thuiswerken

Sinds een paar jaar werken we volop thuis. Wat noodgedwongen begon tijdens de Covid-19 periode, is tegenwoordig uitgegroeid tot een effectieve manier van werken, waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt.

Wat als er klachten ontstaan

Voor vele is het thuiswerken een uitkomst. Toch kunnen er soms ook fysieke ongemakken ontstaan. Vaak heeft dat te maken met dat je thuis niet altijd een geschikte werkplek tot je beschikking hebt. Dit kan mogelijk voor lichamelijke klachten zorgen door het thuiswerken. Om deze klachten zoveel mogelijk te voorkomen, delen we graag deze 5 tips.

5 Tips om klachten bij thuiswerken te voorkomen

  1. Wissel regelmatig van houding. Bij het thuiswerken wordt er vaak veel minder bewogen dan op kantoor. Het lopen naar het koffiezetapparaat, overleggen met collega’s en snel even naar de printer wordt thuis weinig tot niet gedaan. Daarom is het juist van belang om op momenten dat het kan op te staan en in beweging te komen. Dit kan al een hoop nek- en rugklachten voorkomen.
  1. Zorg voor goed materiaal voor op je thuiswerkplek. Probeer als de mogelijkheid er is niet achter de keukentafel te werken, maar achter een bureau met bureaustoel. Vaak kan er in overleg met de werkgever materiaal worden geregeld voor thuis. Moet er toch aan de keukentafel worden gewerkt, probeer dit wel met een bureaustoel te doen.
  1. Probeer overleg met collega’s via de telefoon te doen zodat je rond kan lopen in huis. Het is minder gezellig omdat de collega’s misschien niet via teams gezien kunnen worden, maar het is een stuk beter voor het lichaam.
  1. Kijk of er meerdere buren zijn die mogelijk thuis werken en probeer op de gezamenlijke thuiswerkdagen met z’n allen een rondje te lopen in de pauze. Zo heb je toch ook contact met mensen wat niet digitaal is en komt iedereen meer in beweging op de dag. Wat ook weer de kans op klachten van het thuiswerken verlaagt, niet alleen van jou, maar ook van de buurt
  1. Maak in overleg met een fysiotherapie, personal trainer of coach een schema aan oefeningen om thuis te kunnen doen en zo meer in beweging te zijn door de dag heen. Hier kunnen ook veel oefeningen worden bedacht voor thuis om zo met of zonder materiaal alle spieren aan te pakken om zo de kans op klachten te verminderen.

Wat te doen als je toch klachten hebt

Met deze tips hopen we dat iedereen met zo min mogelijk klachten thuis kan werken en daarbij in beweging komt voor een gezonde thuiswerksituatie.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je wel klachten hebt ontwikkeld door het thuiswerken. Weet dat je hier niet mee in de rondte hoeft blijven te lopen. We helpen je graag met fysiotherapie zo snel en goed mogelijk van je klachten af.

Direct een afspraak maken

Direct online een afspraak inplannen? Of ben je op zoek naar verdere informatie? We helpen je graag verder.