Zoals je misschien wel weet heeft sporten een goede invloed op onze kracht en conditie. Maar is sporten wel verantwoord tijdens of vlak nadat je besmet bent geweest met COVID-19? We vertellen je er graag meer over.

Klachten bij het post-COVID-syndroom

De meeste mensen die besmet raken met COVID-19, ook wel bekend als corona, ervaren slechts milde klachten die erg lijken op griep. Hierbij kunt je denken aan symptomen als koorts, hoesten en keelpijn. Tijdens deze fase is het verstandig om goed uit te zieken, voordat je weer gaat sporten.

Langdurige klachten

Helaas houdt een klein deel van de mensen die besmet zijn geweest met corona last van langdurige klachten. De meest voorkomende langdurige klachten zijn vermoeidheid, verminderde conditie, verminderde spierkracht en een verminderd concentratievermogen. Als deze klachten langer dan drie maanden aanhouden spreken we over Post-COVID.

Per persoon kunnen de klachten erg variëren in zowel de mate waarop deze ervaren worden als welke klachten er nog aanwezig zijn. Door deze aanhoudende klachten kan het zijn dat je moeite ervaart met het hervatten van je dagelijkse bezigheden die je voor de besmetting ook deed.

Gedoseerd bewegen

Door bijvoorbeeld de vermoeidheid zijn wij geneigd te rusten. Als dit lang aanhoudt gaat de spierkracht en conditie snel achteruit. Hierdoor zal het steeds moeilijker zijn om de dagelijkse activiteiten die je voor de besmetting ondernam, zoals werk of het huishouden, weer op te pakken. Ondanks de klachten wordt het wel aangeraden om te bewegen. Belangrijk is om dit gedoseerd te doen. Hier kan sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut je bij helpen.

Opbouw van activiteiten

De fysiotherapeut brengt je huidige klachten en lichamelijke conditie in kaart door middel van een intakegesprek en onderzoek. Tijdens het onderzoek zullen er verschillende testen worden afgenomen om een goed beeld te kunnen vormen van je lichamelijke conditie. Vanaf hier kunt je onder deskundige begeleiding beginnen aan het verder opbouwen van kracht en conditie.

Direct een afspraak maken

Direct online een afspraak inplannen? Of ben je op zoek naar verdere informatie? We helpen je graag verder.

Op maat gemaakt trainingsschema

Het sporten doe je niet met een standaard programma. De training wordt altijd op maat gemaakt. Een standaard trainingsprogramma wordt afgeraden, omdat de klachten na COVID-19 zo uiteenlopend zijn en er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar de meest effectieve interventies. We zullen daarom de kracht en conditie gaan opbouwen vanaf jouw persoonlijke startpunt. Vanaf hier bouwen we op een verantwoorde manier het schema verder op. Dit altijd op basis van je klachten.

Tips en advies na Covid-19

Hiernaast geven we je ook tips en adviezen omtrent het omgaan met klachten. Vaak willen mensen te snel en te veel, wat kan leiden tot een terugval of een vervelende na reactie zoals heftige vermoeidheid. Het is, daarom belangrijk om je grenzen te leren kennen en te weten hoe hier mee om te gaan.

Coronarevalidatie in Putten

Wil je meer weten over de vergoedingen van herstelzorg bij Post covid-19, de multidisciplinaire samenwerking en de fysiotherapeutische behandeling bij coronaklachten? Lees dan ook onze fysiotherapie bij Covid-19 pagina.

Afspraak maken

Door middel van advies en verantwoord sporten willen we bij Fysiotherapie Centrum Putten werken aan je fitheid, zodat we samen je doelen kunnen bereiken. Mocht dit je aanspreken dan kun je direct online een afspraak bij ons inplannen. Telefonisch kan natuurlijk ook, via het nummer 0341-357289.