Sinds september 2023 is Shaquilla gestart met de masteropleiding osteopathie, wat betekent dat je ook voor osteopathie terecht kan in onze praktijk in Putten. Maar wat is osteopathie nu eigenlijk? En wat doet een osteopaat? Shaquilla legt het je uit. 

Wat is osteopathie? En wat doet een osteopaat nu eigenlijk?

Osteopathie is een manuele geneeswijze, die het lichaam als één geheel ziet en behandeld. Het richt zich op het herstellen van de normale bewegelijkheid van het lichaam. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, kan dat klachten op andere plekken veroorzaken en het lichaam uit balans brengen.  

In beweging

Alles in het lichaam heeft beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Een osteopaat is getraind om bewegingsverlies te voelen en te bepalen of dit in relatie staat tot je klachten.  

Daarnaast leert een osteopaat je veel over de achtergronden van je klacht en wat je zelf kunt doen aan deze klacht om je gezondheid te verbeteren. 

De osteopaat is deskundig in de beoordeling van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels, zowel in het zenuwstelsel, als van het bewegingsapparaat maar ook het organensysteem speelt een grote rol. 

Verschil tussen fysiotherapie en osteopathie 

De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen. Als er bepaalde klachten ontstaan, richt de fysiotherapeut zich op de behandeling van de klachten aan het bewegingsapparaat. Onder bewegingsapparaat verstaan we alle gewrichten, beenderen en spieren. Om de klacht te verminderen of te verhelpen, wordt er vooral geconcentreerd op het probleemgebied dat jij hebt aangegeven. 

Het lichaam in zijn geheel

De osteopaat bekijkt het hele lichaam en focust zich niet op het probleemgebied alleen, de klachten kunnen namelijk ook ergens anders vandaan komen. Daarbij wordt er gefocust op drie lichaamssystemen: het zenuwstelsel, het bewegingsapparaat en het organensysteem. Zo kun je bijvoorbeeld rugklachten of schouderklachten hebben, terwijl de oorzaak schuilt in de organen of het zenuwstelsel. Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht. Dit is de reden dat je ook met andersoortige klachten, zoals darmproblemen of slecht slapen, bij de osteopaat terecht kunt. 

De werkwijze van een osteopaat

De fysiotherapeut maakt gebruik van handtechnieken, maar eventueel ook van oefentherapie. Hiermee worden oefeningen gedaan om de bewegelijkheid te verbeteren. Osteopaten werken tijdens een behandeling alleen met de handen. Het doel is om het herstellend vermogen van je lichaam te stimuleren.